Ginekologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem bolesti reproduktivnih organa kod žena, a njen sastavni dio je i akušerstvo koje prati i proučava promjene u ženskom tijelu koje su povezane sa trudnoćom i porođajem.

 

Ginekološki pregled je skup dijagnostičkih procedura pomoću kojih se utvrđuje zdravlje genitalnih organa žene, počev od 16. godine života (tj. poslije prvih seksualnih odnosa) do 70-te godine, a kasnije po potrebi. 

 

 

Kada se obratiti ginekologu?

 

  1. Ukoliko iscjedak ima izmijenjen miris i boju
  2. Osjećate svrab ili peckanje
  3. Imate tačkasta krvarenja između menstrualnih ciklusa
  4. Imate izrazito bolne i obilne menstruacije
  5. Seksualni odnosi su vam bolni
  6. Osjećate nadutost u stomaku

Šta sve obuhvata pregled ginekologa ?

 

  1. Uzimanje anamnestičkih podataka o trenutnim tegobama i eventualnim oboljenjima članova porodice
  2. Inspekciju grlića materice sa uzimanjem brisa za vaginalni sekret i Papa test koji se šalju patologu na analizu
  3. Ultrazvučni pregled organa male karlice sa posebnom pažnjom na matericu i jajnike
  4. Završno mišljenje ginekologa sa savjetima i eventualnim propisivanjem terapije

 

 

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Prije nego što krenete na pregled, ispraznite mokraćnu bešiku i po mogućnosti debelo crijevo, nakon čega operite spoljne genitalije sapunom i toplom vodom.

Ginekološki pregled kod žene izaziva strah na koji ona reaguje grčem mišića male karlice i vagine, što za posljedicu može imati bol i neprijatnost. U toku samog pregleda je potrebno da se opustite, duboko dišete što će smanjiti grč mišića, a samim tim i olakšati pregled.

Dan prije zakazanog ginekološkog pregleda, nemojte stavljati vaginalne tablete, kreme ili gelove jer oni mogu uticati na rezultate analiza.

 

Kada je optimalno vrijeme za ginekološki pregled ?

Optimalno vrijeme za ginekološki pregled je osmi do dvanaesti dan menstrualnog ciklusa. Preporuka je da žene u generativnom periodu jednom godišnje obave ginekološki pregled sa brisevima vaginalnog sekreta i PAPA testa te ultrazvučnim pregledom.

Kada uraditi prvi ginekološki pregled ?

Svaka žena bi trebala posjetiti ginekologa prije stupanja u seksualne odnose kako bi se informisala o potencijalnim neugodnostima koje mogu nastati u toku prvog seksualnog odnosa, te kako da se zaštiti od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti.

Kako se radi PAPA test ?

 

Bris za Papa test se uzima jednostavno, bezbolno i brzo. U toku ginekološkog pregleda u vaginu se stavlja spekulum, koji se otvara kad je pravilno postavljen, a nakon čega se jasno prikazuje grlić. Sa površine grlića prvo se uzima bris sa posebnom malom drvenom špatulom, a potom bris iz unutrašnjosti grlića malom četkicom. Uzorkovani materijal se šalje patologu na analizu. 

Ko treba da radi PAPA test i koliko često?

Papa test se radi kao skrining metoda za rano otkrivanje zloćudnih promjena grlića materice i svaka žena bi trebala da ga uradi jednom godišnje. U slučajevima da su raniji nalazi ukazivali na potrebu za liječenjem, razmake ponavljanja PAPA testa određuje ljekar. Razmak ne bi trebao da bude manji od tri mjeseca, jer se promijenjene ćelije ne mogu brže oporaviti.

Kako se izvodi ginekološki ultrazvučni pregled ?

Ginekološki ultrazvučni pregled najčešće se izvodi pomoću vaginalne sonde na koju se stavi sterilan prezervativ. Sonda se polako postavi u vaginu, nakon čega se pristupa pregledu organa male karlice (materice, jajnika). Pregled nije bolan, može da bude blago neprijatan i traje oko 10 minuta.

Ako niste imali odnose,  ultrazvučni pregled se može uraditi abdominalnom sondom preko prednjeg trbušnog zida, ali je za to potrebno napuniti mokraćnu bešiku, kako bi se organi male karlice što bolje prikazali.

Kada se radi vaginalni bris ?

 

Bris vagine spada u rutinski pregled koji se obavlja jednom godišnje tokom redovnog ginekološkog pregleda. Pored navedenog, može se raditi i u slučaju pojave nekih simptoma kao što su svrab, peckanje, pojačan sekret, neprijatan miris ili pojave bola prilikom odnosa.

 

Vaginalni bris može se analizirati na dva načina – da se odredi stepen čistoće kojim se u nalazu dobija podjela na šest grupa, gdje svaka grupa odgovara određenom uzročniku, ili da se bris bakteriološki analizira uz dobijanje antibiograma koji će nam, kada se odredi uzročnik, ukazati na koji lijek je uzročnik najosjetljiviji što će ginekologu značajno pomoći u izboru terapije. Uzimanje brisa je potpuno bezbolno.

 

U ginekološkoj ambulanti LENUS dijagnostičkog centra ordinira Dr Bojana Savković Perić.