pitanja koja često postavljate!

Pripremili smo odgovore za Vas!

O pregledima

Prije mamografskog pregleda nije potrebna posebna priprema. Potrebno je povesti računa o ličnoj higijeni. Na dan pregleda nije dobro stavljati dezodorans ispod pazuha. Isto važi i za parfem, različite kreme, mlijeko za tijelo, losione i slične preparate koji se mogu prikazati na snimku, otežati analizu i dovesti do lažno pozitivnog nalaza. Poželjno je obući širu odjeću, jednostavniju za skidanje.

Male doze jonizujućeg zračenja kojima je žena izložena prilikom mamografskog pregleda je zanemarljiva u odnosu od korist koju nam mamografija pruža. Doze zračenja koju dojke prime prilikom mamografije su na nivou zračenja koje se primi prilikom višečasovne vožnje avionom.

Mamografiju nije poželjno raditi u trudnoći.Mamografski pregled može štetno djelovati na plod naročito ukoliko se pregled radi u prvom trimestru trudnoće.

Ostala pitanja

Pregled možete zakazati telefonskim pozivom:

065 99 44 00 ili 051 92 90 07

e-mailom: pregled@lenus.ba

ili lično u našim prostorijama.

Nazovite nas i objasnite nam razlog zakazivanja pregleda. Ukoliko je Vaše stanje hitno uvijek ćemo pronaći termin da što brže budete pregledani.

Trenutno nije moguće uraditi pregleda sa uputnicom porodičnog ljekara, ali radimo na tome da našim pacijentima omogućimo i ovu mogućnost.