Šta je ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk je neinvazivna dijagnostička metoda koja pruža informacije o stanju tkiva. To je bezbolna dijagnostička procedura koja se izvodi pomoću ultrazvučne sonde koja šalje visokofrekventne ultrazvučne talase. Oni se odbijaju iz tkiva nazad do sonde. Računar obrađuje pristigle podatke iz sonde i prikazuje ih na ekranu u obliku UZV slike u realnom vremenu. UZV pregled ne koristi jonizujuće zračenje te je bezbjedan za djecu i trudnice! Često se ovaj pregled naziva i uz abdomena, uzv abdomena ili ultrazvuk abdomena i male karlice.

 

Kada je najbolje raditi UZV pregled abdomena?

UZV pregled abdomena se može raditi bilo kada, ali je najbolje da se radi u jutarnjim časovima i na “tašte”. Po potrebi se može ponavljati i više puta u toku jednog dana.

Priprema za ultrazvuk abdomena:

Da bi se obavio ovaj pregled,  potrebno je osloboditi regiju od interesa (stomak). 


Dan-dva prije pregleda poželjno je konzumirati lako svarljivu hranu koja ne nadima: palenta, dvopek, kuhano meso i sl, jer hrana koja nadima dovodi do nakupljanja vazduha u želucu i crijevima, što otežava kvalitetno izvođenje dijagnostičke procedure.


Na dan pregleda pacijent ne treba da jede 1-2h pre pregleda.

Ako se radi pregled mokraćne bešike, potrebno je da pacijent na pregled dođe sa punom mokraćnom bešikom (preporučuje se da popijete najmanje 3 do 4 čaša vode 1 sat prije pregleda, kako bi se tečnost spustila do bešike).

Ukoliko imate metalno strano tijelu u regiji od interesa ili ste unazad 3-4 dana radili neki od kontrastnih pretraga (EGD, irigografiju) potrebno je informisati doktora.

Kako se radi ultrazvuk abdomena?

Pregled se izvodi ležeći na leđima sa rukama pored tijela, ali se može raditi sjedeći (što zavisi od dijela tijela koji se snima i od stanja pacijenta). U toku pregleda se nanosi gel na bazi vode koji će pomoći klizanju sonde, omogućiti bolji kontakt i eliminisati vazdušne džepove između sonde i kože abdomena koji mogu da blokiraju prolazak ultrazvučnih talasa, a samim tim i smanje osjetljivost pregleda. Pritisak sonde u toku pregleda je blag i često ne uzrokuje nelagodu. Međutim, ako je područje osjetljivo može se osjetiti pritisak ili manji bol od sonde. U toku pregleda bitno je da mirujete i sarađujete sa doktorom koji će od Vas tražiti da tokom pregleda na nekoliko sekundi zadržite dah. Nakon arhiviranja slika, radiolog piše tekstualni nalaz, informiše pacijenta o eventualnoj patologiji te ukoliko je potrebno predlaže dalje dijagnostičke procedure.

 

Ultrazvuk abdomena i male karlice - Lenus

Najčešće postavljenja pitanja 

Zašto baš ultrazvučni pregled?

Zato što je to osnovna neinvazivna i obično bezbolna metoda koja je pristupačna i laka za korištenje. Daje jasnu sliku mekih tkiva. Nema jonizujućeg zračenja. Može se ponavljati koliko god je potrebno.

Koja su ograničenja ultrazvučnog pregleda?

  1. Ultrazvučne talase ometaju vazduh i gasovi, pa ultrazvuk nije idealan za pregled cjevastih organa (želuca, crijeva…). Iz istog razloga najbolje je ultrazvuk raditi u jutarnjim časovima i natašte kada je količina gasa u crijevima najmanja, a peristaltika najblaža.

  2. Teže je pregledati deblje pacijente jer ultrazvučni talasi moraju da „prođu“ kroz naslage masti prije nego što stignu do organa koji se želi prikazati.
  3. Veliki problem predstavlja pregled nepokretnih pacijenata i pacijenata bez svijesti koji ne mogu sarađivati u toku pregleda.

Koja je cijena ultrazvuka abdomena?

Cijenu ultrazvučnog pregleda abdomena i male karlice možete pogledati na našoj stranici – Cjenovnik.