Akutna upala slijepog crijeva nastaje u trenutku začepljenja lumena crvuljka fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu), zbog čega zatim dolazi do upale. Crvuljak je mali, poput prsta i predstavlja zakržljali dio početnog dijela debelog crijeva. Nalazi se na desnoj donjoj strani abdomena iznad desne prepone. Na mjestu gdje fekalne mase začepe lumen crvuljka, nasele se bakterije koje inače postoje u crijevu i učestvuju u razgradnji hrane.

Simptomi

Bolesnici koji imaju akutnu upalu “slijepog crijeva” tj. crvuljka, žale se na sledeće simptome:

  • bolove u desnom donjem dijelu stomaka (desno uz pupak),
  • osjećaj mučnine i nagona na povraćanje,
  • učestalog mokrenja,
  • proljeva ili opstipacije.

Naravno kod svih bolesnika mogu biti prisutni samo neki od navedenih tegoba, a lokalizacija bolova može biti i na drugim mjestima u trbuhu. Poneki bolesnici, iako rjeđe, imaju bolove lijevo od pupka u donjem dijelu leđa ili iznad preponske kosti. Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi promjenom položaja tijela, povraćanjem ili proljevom.

Ukoliko vam se jave gore navedeni simptomi koji mogu ukazivati na akutnu upali slijepog crijeva treba popiti čaj i ukoliko je moguće treba biti na čajnoj dijeti koja uključuje dvopek, kuhanu rižu i sl. Ukoliko se bol za par sati ne smiri nego se simptomi održavaju ili pogoršavaju treba se javiti doktoru. U ovakvim situacijama ne uzimajte tablete protiv bolova, a posebno ukoliko nikada ranije niste imali slične bolove ili simptome jer tada ljekaru kojem se javljate otežavate pregled i zaključivanje o čemu se radi.

Koja je dobna skupina kod koje se najčešće javlja upala slijepog crijeva?

Najčešće se upala slijepog crijeva javlja kod djece ili ranim dvadesetim godinama života, ali nema pravila. Može se javiti u bilo kojoj dobi. Statistički je nešto češća u muškaraca.

Dijagnostika

Nekada se upala slijepog crijeva kod djece dijagnostikovala kliničkim pregledom koji je uključujivao anamnezu, palpaciju trbušne šupljine, mjerenjem tjelesne temperature pod pazuhom i poređenjem sa rektalnom temperaturom, zatim određivanjem leukocita i parametara upale iz krvi.

Danas se uz sve navedene kliničke i laboratorijske analize radi i ultrazvuk abdomena i male karlice kako bi se isključili svi drugi eventualni uzroci sličnih tegoba u abdomenu, a nakon toga se pristupa detaljnom pregledu ileocekalne regije sa posebnim osvrtom na slijepo crijevo.

Liječenje

Ukoliko se dijagnostičkim metodama ustanovi da se radi o upali “slijepog crijeva” terapija je operativna.