Laktacioni adenomi

laktacioni adenom

Laktacioni adenomi su benigne promjene dojki koji se javljaju kod trudnica, dojilja i u postpartalnom periodu. Uzrokovani su fiziološkim promjenama u dojci usljed promjena hormonskog statusa u trudnoći i dojenju.

Kada se javljaju i kako ih prepoznati?

Javljaju se u trudnoći ili postpartalnom periodu u vidu mekog, bezbolnog, pokretnog čvorića u dojci. Obično je gumenast ili čvrst konzistencije i ima žutu do žutosmeđu boju s režnjevitom površinom rezova. Mogu biti multipli, mogu rasti brzo i dostići velike dimenzije.

U postpartalnom periodu ili po prekidu dojenja često nestanu ili se smanje, ali se ponovo mogu javiti u narednoj trudnoći. Radi smanjenja lezije po prestanku dojenja, može se dati bromokriptin. Ukoliko lezija ni tada ne nestane, indikovana je hirurška ekscizija.

Kako se dijagnostikuju?

Radiološka metoda izbora kod sumnje na laktacioni adenom je ultrazvuk, s obzirom na to da su u pitanju trudnice ili dojilje. Tipičan ultrazvučni nalaz ukazuje na benignu leziju.Često se ne mogu razlikovati od fibroadenoma. Međutim, ponekad svojim ultrazvučnim osobinama mogu ličiti na maligni tumor. Nekada zbog nespecifičnih osobina, a radi definitivne patohisdtološke dijagnoze, savjetuje se biopsija promjene.

Terapija kod laktacionih adenoma?

To su benigne lezije i obično prolaze kroz spontanu regresiju nakon trudnoće i dojenja. Međutim, s obzirom na njihovu sličnost s drugim patološkim entitetima, preporučuje se biopsija promjene u cilju uzorkovanja tkiva za patohistološku analizu.

U terapijske svrhe za smanjenje veličine laktacijskog adenoma, daje se bromokriptin koji smanjuje izlučivanja prolaktina.

Hamartom dojke – Uzroci i liječenje

Hamartom dojke je benigna (dobroćudna) promjena koja nastaje u mekom tkivu dojke. Histološki se radi o benignoj leziji izgrađenoj od žljezdanog, fibroznog i masnog tkiva