Fibrocistične promjene dojke

Fibrocistične promjene dojke

Fibrocistične promjene dojke su benigne promjene koje se javljaju kod žena u dobi od 20 do 40 godina starosti sa vrhuncem prije ili u menopauzi. Ove promjene nastaju zbog hormonskih promjena u dojkama, najčešće zbog dominacije estrogena nad progesteronom.

Simptomi fibrocistične dojke

Simptomi koji ukazuju na fibrocistične promjene dojki su sljedeći:

 

  • bol u dojkama koja je najintenzivnija tokom ovulacije,
  • iscjedak iz bradavice,
  • pojava kvržica na jednoj ili obje dojke,
  • bolna otečenost jedne ili obje dojke.

Zašto se javlja fibrocistična bolest dojke – uzroci?

Fibrocistična bolest dojke pogađa ženske dojke. Smatra se da hormoni igraju veliku ulogu kod pojave fibrocistične bolesti dojke. Tokom menstrualnog ciklusa dolazi do fluktuacije hormona što uzrokuje promjene na dojkama koje su u većini slučajeva bolne i osjetljive. Simptomi su najintenzivniji u periodu ovulacije.

 

Promjene koje se mogu uočiti tokom pregleda fibrocističnih dojki mogu se podijeliti na:

  • Neproliferativne (jednostavne) fibrocistične promjene koje uključuju proste ciste i/ili fibrozu (najčešće),
  • Proliferativne koje uključuju atipične hiperplazije epitela i sklerozirajuću adenozu.

Ako primijetite neke nepravilnosti na dojkama, potrebno je da se obratite svome ljekaru. Prvi pregled treba da bude posvećen vašoj istoriji bolesti (anamnezi). Potrebno je razgovarati o svim simptomima koji su se javili, kada su se javili, koliko su trajali i sl.

Dijagnostika fibrocistične bolesti dojke

Dijagnoza fibrocističnih promjena dojki se može postaviti na osnovu kombinacije više različitih modaliteta pregleda koji ne isključuju jedan drugog.

 

Kliničkim i palpatornim pregledom dojki od strane ljekara – mogu se utvrditi promjene na dojkama, njihova veličina, distribucija, mobilnost i sl.

 

Ultrazvučni pregled – Ukoliko su žene mlađe od 30 godina, njima se prvobitno preporučuje ultrazvuk kojim se najbolje analizira gusto žljezdano tkivo dojke kakvo je tkivo mladih žena. Također, ultrazvukom se mogu uočiti razlike između cista koje su ispunjene tečnošću za razliku od onih koje su ispunjene solidnim tkivom. Detaljnije o ovome možete pročitati na stranici ultrazvuk dojki.ultrazvuk dojki

 

Mamografija – Ova metoda će pomoći radiologu da evidentira mikrokalcifikacije u tkivu dojke koje najčešće u okviru fibrocističnih promjena imaju uobičajen raspored i distribuciju. Za žene starije od 40 godina se preporučuje mamografski pregled dojki čak i ako su klinički i ultrazvučni nalazi uredni.

 

Aspiracija tankom iglom – Ova metoda se može uraditi u cilju dobijanja materijala koji se šalje na citološku analizu.

 

Core biopsija – Ukoliko ljekar prilikom pregleda i dijagnostike ustanovi sumnjive promjene na dojci, može pacijenticu uputiti na biopsiju. Ova metoda podrazumjeva uzimanje dijela tkiva iz dojke kako bi se uzorak poslao patologu na patohistološku analizu. Postupak se radi širokom iglom, bezbolan je jer se tretirano područje anestezira lokalnim anestetikom.

Metode liječenja

U posljednje vrijeme sve više žena ima potrebu za liječenjem fibrocistične bolesti dojke. Najčešća metoda liječenja fibrocistične bolesti dojke je upotreba lijekova (medikamenata) naročito u terapiji bola.

 

Prilikom ublažavanja simptoma fibrocistične bolesti dojki preporučuje se:

  • ograničiti unos kofeina,
  • manje konzumirati masnu hranu,
  • ako uzimate hormone, smanjite njihovu dozu (svakako je potrebno kontaktirati svog ljekara),
  • grudnjak koji nosite treba biti udoban,
  • tokom spavanja nosite sportske grudnjake (to može svakako umanjiti bolove),
  • ugrijte vaše dojke (tako što ćete nanijeti toplu krpu na područje dojke).

     

Fibrocistična bolest dojke i rak

 

U većini slučajeva, fibrocistična bolest dojke ne uzrokuje rak dojke. Međutim, važno je napomenuti da su neke studije pokazale da to stanje može biti faktor rizika za razvoj raka dojke. Takođe je važno napomenuti da ako žena ima pozitivnu porodičnu anamnezu raka dojke, ona treba da se genetski testira na maligne bolesti dojke u mlađoj dobi. Veoma je bitno da se sami upoznate sa vašim dojkama kako bi na vrijeme mogli otkrili promjene, ukoliko se one pojave.

Hamartom dojke – Uzroci i liječenje

Hamartom dojke je benigna (dobroćudna) promjena koja nastaje u mekom tkivu dojke. Histološki se radi o benignoj leziji izgrađenoj od žljezdanog, fibroznog i masnog tkiva