Kako uraditi samopregled dojke – uputstvo i savjeti

Kako uraditi samopregled dojki

Svaka žena treba biti svjesna važnosti zdravlja svojih grudi i trebala bi redovno raditi samopregled dojki kako bi na vrijeme uočila eventualne promjene koje upućuju na moguće bolesti dojke. Veliki procent žena, čak i preko 85% su uz samopregled dojki uočile  promjene i spriječile ozbiljna  oboljenja.

Koliko često je potrebno raditi samopregled dojke?

Preporuka je da se samopregled dojke obavlja na mjesečnom nivou. Samopregled dojke je najbolje uraditi iz dva dijela: posmatranjem i opipavanjem tkiva dojki, te zapažanjem određenih grudvica ili izbočenja na dojkama. Najbolje je samopregled raditi svakog mjeseca u isto vrijeme, obično nakon menstruacije, kada su grudi manje osjetljive.

Osobe koje su u menopauzi ili nemaju matericu, samopregled mogu raditi bilo kada, a najbolje je, radi lakšeg praćenja, samopregled uraditi na početku svakog mjeseca. Kvržice ili izbočine koje su pronađene, ili bilo kakve druge nepravilnosti uočene tokom samopregleda dojki, zahtijevaju obaveznu posjetu ljekaru!

Na koji način uraditi samopregled dojke?

Samopregled dojke se može raditi na sljedeće načine:

  1. Najbolje je samopregled raditi pod tušem

    Podignite jednu ruku gore, postavite je iznad glave i laganim kružnim pokretima masirajte dojku. Na taj način ćete opipati sve njene dijelove i pod rukom uočiti moguće promjene (promjene oblika dojke, zadebljanja, izbočine, čvoriće). Desnom rukom radite pregled lijeve dojke, a lijevom rukom pregled desne dojke.

  2. Samopregled ispred ogledala
     Ruke postavite na bokove i zategnite dio oko grudnog koša. Dok ste u tom položaju pogledajte da li su se desile neke promjene na tijelu (moguća ispupčenja, uvučene bradavice ili koža). Drugi način samopregleda ispred ogledala je da podignete ruke iznad glave. Uz podizanje ruku moguće promjene na tijelu postaju izraženije i možete ih uočiti na lakši način.

     

  3. Samopregled u ležećem položaju
     Stavite jastuk ispod desne lopatice i u isto vrijeme podignite desnu ruku iznad glave. Na taj način možete najlakše obaviti pregled, jer se tako dojka može rasporediti po površini grudnog koša. Uz pomoć vrhova prstiju lijeve ruke lagano masirajte područje desne dojke, pokretima u smjeru kretanja kazaljke na satu. Na isti način obavite pregled i lijeve dojke uz pomoć desne ruke.

     

  4. Samopregled bradavica
    Po samom završetku samopregleda dojki, potrebno je lagano stisnuti bradavice na obje dojke. Na taj način ćete otkrili moguću pojavu iscjedka iz bradavice. Ukoliko se pojavi bilo kakav iscjedak, odmah se obratite ljekaru.
 
Kako uraditi samopregled dojki

Ko bi trebao i zašto raditi samopregled dojke?

Preventivno djelovanje je najbitnije, stoga je samopregled dojki od ključnog značaja za svaku ženu, a posebno mjesto zauzima kod žena sa povećanim rizikom.

Rizične grupe žena koje bi pored samopregleda dojki, trebale redovno obavljati ultrazvučne i mamografske preglede dojki su:

  • žene starije od 50 godina života,
  • žene koje imaju više od 40 godina, ukoliko je neko u porodici imao rak dojke (majka, sestra, tetka),
  • žene kod kojih je prva trudnoća bila poslije 30. godine, 
  • žene koje nisu rađale,
  • žene koje su gojazne.

     

Rak dojke može se pojaviti i kod muškaraca, ali je najčešće zastupljen kod žena.

Pojava čvorova na dojci može biti znak da je u pitanju rak dojke, ali pravu dijagnozu postavlja ljekar tek nakon urađenog ultrazvučnog, mamografskog pregleda ili MR pregleda dojki, a nekada je potrebna biopsija dojki i PH verifikacije promjene. Ovakva pojava ne treba biti nužno zabrinjavajuća, jer postoje i dobroćudna (benigna) oboljenja dojki koja se takođe vežu za pojavu čvorova. U svakom slučaju, ne trebate izbjegavati pregled niti čekati na posjetu ljekaru.

Kako smanjiti rizik od bolesti dojke

Pored redovnih samopregleda dojki i ranog otkrivanja palpabilnih promjena na dojkama, rizik od raka dojki se može smanjiti i na sljedeće načine:

  • ukoliko ste pušač, potrebno je prestati konzumirati cigarete ili barem smanjiti njihovu upotrebu,
  • potrebno je izbjegavati konzumiranje alkohola,
  • savjetuje se i smanjena izloženost suncu i obavezna primjena krema sa zaštitnim faktorom i drugih preparata za zašitu kože,
  • obavezno povesti računa o ishrani (konzumirati hranu koja je bogata vlaknima i vitaminima),
  • ukoliko se dese bilo kakve neobične promjene, tokom samopregleda, odmah se javiti ljekaru.

Hamartom dojke – Uzroci i liječenje

Hamartom dojke je benigna (dobroćudna) promjena koja nastaje u mekom tkivu dojke. Histološki se radi o benignoj leziji izgrađenoj od žljezdanog, fibroznog i masnog tkiva