Hamartom dojke – Uzroci i liječenje

Hamartom dojke je benigna (dobroćudna) promjena koja nastaje u mekom tkivu dojke. Histološki se radi o benignoj leziji izgrađenoj od žljezdanog, fibroznog i masnog tkiva u različitoj proporciji, a kako su ova tkiva sastavni elementi dojke, hamartomi se često nazivaju “dojka unutar dojke”. 

Kako prepoznati hamartom dojke?

Hamartom se klinički prezentuje kao dobro ograničena čvrsta promjena unutar tkiva dojke. Promjena je opipljiva, pokretna, ovalnog ili okruglog oblika. Hamartromi mogu biti različitih dimenzija – od manjih nepalpabilnih koji se slučajno otkriju, pa sve do velikih palpabilnih mase preko 10 cm.

Hamartomi su dobroćudne promjene dojke koje su često asimptomatske i slučajno se otkrivaju prilikom ultravučnog ili mamografskog pregleda. Iako harmatom ne uzrokuje bol, ako postane dovoljno veliki može da komprimuje okolno tkivo čime uzrokuje bol.

Kada se javljaju i kako se dijagnostikuju hamartromi?

Većina hamartroma otkriva se kod žena starijih od 35 godina.

Kod manjih hamartroma obično nema izraženih simptoma pa se oni uglavnom slučajno dijagnostikuju na ultrazvučnom pregledu dojki. Ultrazvučno se ove promjene prikazuju kao solidne, jasno ograničene avaskularne, nehomogene sa hipoehogenim i hiperehogenim poljima, zavisno od količine žljezdanog, fibroznog i masnog tkiva. Ukoliko je ultrazvučni nalaz tipičan, dodatna dijagnostika nije potrebna. U suprotnom, kod atipičane prezentacije može se raditi mamografijia ili MR dojki.

Mamografski se hamartromi ponekad teško razlikuju od fibroadenoma, a ukoliko imaju veću količinu masnog tkiva teško se razlikuju od lipoma. Na MRI ove promene se prikazuju kao heterogene, a nakon aplikacije kontrasta uglavnom pokazuju benignu tip 1 krivu.

Kako se liječi hamartrom?

S obzirom na to da se radi o benignim lezijama, kada su prisutne tipične radiološke karakteristike za postavljanje dijagnoze hamartoma, liječenje nije potrebno već samo povremeno ultrazvučno praćenje.

Ciste na dojkama

Ciste na dojci

Šta je cista na dojci ? Ciste na dojci su najčešća benigna oboljenje dojke i čest nalaz u dojkama. One predstavljaju ograničenu šupljinu najčešće ispinjenu