Bol u dojci (mastalgija ili mastodinija) 

Zašto se javlja i koji su uzroci?

Mastalgija ili mastodinija je izraz koji se koristi za opis bolnih dojki. Bol se najčešće javlja u dojkama sa širenjem u pazuh i/ili ruku. Uobičajeno se javlja kod žena, ali se povremeno može javiti i kod muškaraca. Više od polovine stanovništva ima blage bolove u dojkama, ali na sreću, samo u malom procentu pacijenata je potrebno liječenje i terapija.

Vrste mastalgija

Mastalgija može biti ciklična, neciklična ili bol u grudnom košu.Ova podjela i razumijevanje svake je važna jer se pojava, procenat spontane remisije i vjerovatnost odgovora na terapiju razlikuju za svaku od njih.

Ciklična bol u dojci

Ciklična mastodinija predstavlja 70% slučajeva bolova u dojkama.

Ona predstavlja predvidljiv obrazac boli u dojkama povezan sa menstrualnim ciklusom, često se javlja 1 do 2 sedmice prije menstruacije. Bol je obično difuzna i obostrana, najprije se javlja u gornjim vanjskim kvadrantima i traje od 1 do 4 dana. Ova vrsta je nazvana blaga ciklična mastalgija ili fiziološka i smatra se normalnom. Bol može biti izraženija u jednoj dojci u odnosu na drugu i povlači se sa početkom menstrualnog krvarenja.

Pacijentice su obično starosti između 30 i 40 godina.Obično se tegobe povlače u trudnoći i sa menopauzom i zbog toga se pretpostavlja da je moguć hormonalni uzrok nastanka bola.

Neciklična bol u dojci

Neciklična mastodinija predstavlja 25% slučajeva mastalgija i opisuje se kao stalna ili povremena bol u dojkama lokalizovna u određenom kvadrantu dojke. Pacijentice su obično starije životne dobi, između 40 i 50 godina starosti i često su u perimenopauzi.

Postoji nekoliko mogućih uzroka ovog tipa bolnih grudi i najčešće uključuju ciste u dojkama, periduktalni mastitis, istezanje Cooperovih ligamenata, traumatsku masnu nekrozu, Mondorovu bolest, neoplazimu.

Bol u grudnom košu (ekstramamarna bol)

Bol u grudnom košu se razlikuje od bola u dojkama po tome što je bol obično jednostrana, uzrokovana aktivnošću i pokretima, lateralno ili medijalno od dojke i često je izazvana pritiskom određenog dijela zida grudnog koša, mišića i rebara (trigger point).

Najčešći razlog je kostohondritis (Tietze-ov sindrom) ili artritis kada je nelagoda ili bol lokalizovan peristernalno ili izazvan direktnim pritiskom na zid grudnog koša. Većina ovih pacijentica može biti liječena oralnim ili lokalnim nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima.

Uzroci mastalgija

Uzrok nije jasan, ali postoji nekoliko teorija.

Na hormisku etiologiju mastalgija sugeriše da se bol javlja u dobi menarhe, traje u toku menstrualnih ciklusa i povlači se sa menopauzom. Međutim, nivoi mjerenih hormona slični su kod žena sa i bez mastalgije.


Neke teroije sugerišu nedostatak progesterona, višak estrogena i promjene u omjeru progesteron-estrogen, promjene u lučenju folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH), niske vrijednosti androgena i visoke vrijednosti prolaktina (PRL), ali nijedan od njih nije dokazan.

Nagađa se da bi umjesto promjene koncentracije hormona uzrok bola mogla biti veća osjetljivost receptora.

Odavno je poznata povezanost kofeina i bola u dojkama zbog porasta vrijednosti kateholamina. Osim kofeina do bola u dojkama mogu dovesti čaj, koka-kola, čokolada. Nivo kateholamina može biti povećan i zbog nikotina, stresa, fizičkog i emotivnog naprezanja.


Takođe mogu postojati veze između masti i bola u dojkama. U početku se mislilo da povećanje telesne težine dovodi do povećanog nivoa estrogena koji posljedično izaziva bol u dojci. Međutim, to ne mora biti u direktnoj vezi sa nivoom estrogena već se može odnositi na dizbalans zasićenih masnih kiselina u odnosu na nezasićene masne kiseline.

Simptomi mastalgija

Simptomi se razlikuju kod ciklične i neciklične mastodinije.


Simptomi ciklične boli u dojkama:

     

      • Bol se javlja ciklično kao i menstrualni ciklus.

      • Dojke mogu postati osjetljive i otečene.

      • Pacijentice opisuju bol kao tešku, tupu, neke kao probadajuću ili žaruću bol.

      • Obično su zahvaćene obje dojke, posebno gornji, vanjski dijelovi.

      • Bol se može proširiti na pazuh.

      • Bolovi postaju intenzivniji nekoliko dana prije početka menstrulanog krvarenja.


    Simptomi neciklične boli u dojkama:

       

        • Zahvaćana je samo jedna dojka, obično unutar malog dijela dojke.

        • Česta je među ženama u postmenopauzi.

        • Bol može biti kontinuirana ili sporadična.


      Ponekad lokacija necikličnog bola može da pomogne da se ustanovi uzrok:
      Ako je iz parenhima dojke najčešći uzrok mogu biti promjene u dojkama tipa cisti, fokalni ili periduktalni mastitis, Mondorova bolest (sklerozirajući periflebitis), trauma, neadekvatan grudnjak i sl.


      Ako bol dolazi iz zida grudnog koša najčešći uzrok je kostohondritis, radikularni bol od vratnog dijela kičmenog stuba ili drugi ekstramamarni uzroci kao što su bolesti pluća, srca i sl.

      Kako se dijagnostikuje mastalgija?

      U dijagnostici promjena u dojkama samopregled je od velike važnosti. Samopregled je poželjno raditi svakog mjeseca između 5. i 10. dana ciklusa. Važno je obratiti pažnju da li postoje kvržice, izbočenja, nepravilnosti u dojkama. Pored toga, potrebno je pratiti da li se javlja iscjedak iz dojke.

      Prije obavljanja pregleda dojki lijekar će vas pitati o simptomima i uzeti detaljnu anamnezu o aktuelnim tegobama. Tokom pregleda, ljekar će uraditi klinički i palpatorni pregled dojki radi zapažanja eventualnih kvržica.

      Prvi i osnovni korak u dijagnostici je ultrazvuk nakon kojeg će ljekar radiolog procijeniti da li je potrebno uraditi dodatne dijagnostičke procedure npr. mamografiju ili magnet dojki. Pored toga, ljekar dodatno može tražiti biopsiju sumnjivih promjena u dojci iili endokrinološku obradu sa analizom polnih hormona.


      Kako tretirati i liječiti bol u dojci?

      Budući da je ciklična bol u dojkama dio menstrualnog ciklusa, ona ne zahtjeva liječenja. U nekim slučajevima, ukoliko je bol neizdrživa, mogu se uzeti NSAIL lijekovi (Ibuprofen i sl) kako bi se ublažili simptomi.

      Pored medikamentozne terapije, postoji i nekoliko drugih alternativnih metoda koje možete koristiti za ublažavanje boli, uključujući:

         

          • Nošenje grudnjaka (nosite potporni sportski grudnjak koji jako dobro pristaje, posebno dok vježbate).

          • Izbacivanje kofeina iz ishrane.

          • Praktikovati ishranu s vrlo malo masti.

          • Izbjegavanje duvanskih proizvoda.

          • Korištenje ulja noćurka.

          • Stavljati lokalne obloge od 3% Acidi borici na najbolnije mjesto na grudima.

        Iako bol u dojkama može uzrokovati značajnu nelagodu, obično nije ozbiljna.

        Srećom, simptomi se obično mogu riješiti jednostavnim terapijskim pristupom. Ako uz bolove u dojkama primjetite druge simptome – kao što su kvržice, promjene u teksturi dojki ili iscjedak iz bradavica – obavezno se javite svom ljekaru!

        Hamartom dojke – Uzroci i liječenje

        Hamartom dojke je benigna (dobroćudna) promjena koja nastaje u mekom tkivu dojke. Histološki se radi o benignoj leziji izgrađenoj od žljezdanog, fibroznog i masnog tkiva

        Ciste na dojkama

        Ciste na dojci

        Šta je cista na dojci ? Ciste na dojci su najčešća benigna oboljenje dojke i čest nalaz u dojkama. One predstavljaju ograničenu šupljinu najčešće ispinjenu