Osteoporoza

Šta je to osteoporoza

Osteoporoza predstavlja smanjenje gustine kostiju, zbog čega one postaju krhke (lomljive). Smanjuje se količina kalcija koji normalno osigurava čvrstoću kosti i koštanog tkiva. Tako krhke i porozne, kosti su osjetljive na različite fizičke stresove (udarce, padove). 

Osteoporoza je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta kod starijih ljudi, naročito žena. Nakon četrdesete godine života svi gubimo 0,5% koštane mase godišnje, a kod žena se taj gubitak značajno povećava ulaskom u menopauzu. Takođe kod žena u menopauzi dvostruko pada i bilans kalcija nego prije menopauze. Zbog ova dva razloga žene češće i ranije oboljevaju od ove bolesti.

Što je osteoporoza?

Osteoporoza predstavlja prekomjerni gubitak kalcija i koštanog tkiva. Proces stvaranja i gubitka (resorpcija) kosti uobičajeni je fiziološki proces koji se odvija kontinuirano tokom cijelog života. Kada stvaranje kosti postane sporije od gubljenja koštanog tkiva, dolazi do osteoporoze.

Faktori rizika

  1. Žene u menopauzi – osteoporoza pogađa gotovo polovinu svih žena starijih od 50 i 90% žena starijih od 75 godina.
  2. Cigarete i kafa predstavljaju riziko faktore za ovu bolest, posebno kod žena poslije menopauze.
  3. Nedovoljna tjelesna težina – premala tjelesna težina je riziko faktor za osteoporozu i kod muškaraca i kod žena.
  4. Previše ili premalo vježbanja – pojačana fizička aktivnost usporava razvoj osteoporoze. Međutim profesionalno bavljenje sportom kod žena, zbog smanjene količine estrogena, može dovesti do ranijeg gubitka koštane mase.
  5. Depresija – pacijenti koju boluju od depresije mogu imati povećanog nivoa hormona kortizola koji povećava rizik od razvoja osteoporoze.
  6. Lijekovi – Mnogi lijekovi mogu negativno uticati i dovesti do smanja gustine kostiju (dugotrajna upotreba kortikosteroida, prevelike doze tiroidnih hormona, lijekovi protiv epileptičnih napada, upotreba velikih količina antacida koji sadržavaju aluminij i drugi).
  7. Neizlaganje suncu – djelovanje sunca na kožu je primarni izvor vitamina D. Formiranje kosti je na vrhuncu ljeti, a lomovi kostiju zimi. Kod ljudi koji izbjegavaju izlaganje suncu kako bi spriječili rak kože, a pogotovo ako su stariji, može doći do manjka vitamina D koji je važan za proces mineralizacije kosti).
  8. Genetski faktori – pomažu u određivanju gustoće kostiju. U jednom je ispitivanju otkriven gen koji utječe na metabolizam vitamina D i četverostruko povećava rizik od razvoja osteoporoze.

Kada se trebate javiti reumatologu na pregled?

Ukoliko ste žena starija od 50 godina, u menopuzi i imate neke od gore navedenih riziko faktora, a primjetite češće bolove u donjem dijelu leđa, gubitak na visini i vidna je pogrbljenost, obavezno se javite ljekaru koji će Vas poslati na mjerenje gustine kostiju (DEXA) u cilju dokazivanja osteoporoze.

 

Nemojte čekati da nastane prelom kuka, karlice ili podlaktice jer je na taj način dokazivanja osteoporoze vrlo dramatičano i bolno i može dovesti do ozbiljno invaliditeta!

Kako se dijagnostikuje osteoporoza?

Mjerenje gustine kostiju (DEXA)

 

Stručnjaci preporučuju mjerenje gustine kostiju za sve žene starije od 65 godina, žene u postmenopauzi s jednim ili više rizičnih faktora za osteoporozu ili žene koje su imale prelom te za žene koje su na dugotrajnoj hormonskoj terapiji. 

Trenutno je najtačnija, sveobuhvatna i najbrža tehnika denzitometrija, koja mjeri gustoću kostiju u tijelu u roku dvije do četiri minute. Ti su postupci jednostavni i bezbolni ali nisu široko dostupni. 

Rendgenskim snimanjem 

 

Rendgensko snimanje korsiti jonizujuće zračenje, korisno je, ali nije precizno. Procjena je dosta subjektivna pa nalazi mogu biti lažno pozitivni ili negativni.

Laboratorijskim pretragama 

Potrebno je odrediti vrijednost jonizovani Ca u krvi mada je on obično normalan kod bolesnika s osteoporozom. Pored toga određuje se vitamin D, ALP i PHT.

Nalaz urina može biti od pomoći u mjerenju supstanci koje se eliminišu putem urina, a povećano se stvaraju kod gubitka koštane mase, ili prilikom manjih preloma (insuficijentnih fraktura) koje su često prisutne kod pacijenata sa osteoporozom.

Prevencija

Sjedeće mjere mogu znatno smanjiti rizik od osteoporoze:

  1. Pazite da unos kalcija i vitamina D bude primjeren vašim potrebama (za ovo je neophodna konsultacija sa doktorom).
  2. Povećajte unos namirnica koje sadrže kalcij. Prehrambeni izvori kalcija su obrano mlijeko (polumasno i punomasno mlijeko), polumasni jogurt, švicarski sir, cheddar i ricotta, brokola, dimljeni losos s kostima te sok od naranče i drugi proizvodi. 
  3. Umjereno vježbajte – vežbanje može pomoći u izgradnji jakih kostiju i usporavanju gubitka koštanog tkiva. 
  4. Smanjite pušenje – pušenje povećava gubitak koštanog tkiva,vjerojatno zbog smanjenja količine estrogena koje tijelo proizvodi i smanjene apsorpcije kalcija iz crijeva.
  5. Smanjite unos alkohola – više od dva alkoholna pića dnevno mogu smanjiti formiranje kostiju i smanjiti tjelesnu sposobnost apsorpcije kalcija.
  6. Umjereno konzumiranje kofeina – oko dvije ili tri šalice kave dnevno neće štetiti pod uslovom da ishrana sadrži adekvatnu količinu kalcija. 
  7. Ove preporuke mogu ublažiti simptome: pravilno držite tijelo u uspravnom i sjedećem položaju, nosite cipele s niskim petama i đonovima koji se ne kližu i sprečavaju padove.

Hamartom dojke – Uzroci i liječenje

Hamartom dojke je benigna (dobroćudna) promjena koja nastaje u mekom tkivu dojke. Histološki se radi o benignoj leziji izgrađenoj od žljezdanog, fibroznog i masnog tkiva